Projecten rondom strips/comics/verbeelding

FRONT-LINES (2015)


FRONT LINES
is about visual interpretations of ‘war poetry’: poems written by European authors in the period 1914-1919, on the subject of World War I.

totentanz06 crop

Illustration: Tobias Köber | Please find more illustrations on the website

Atentat (met Boris Stanic) (2015: Besna Kobila – Zemun)

Een graphic novel waarin de behoefte en de drijfveren om de moord op Franz Ferdinand te plegen worden gevisualiseerd en gethematiseerd door illustrator, schilder en tekenaar Boris Stanic uit Pancevo (Servië).

ah

Artwork: Boris Stanic

Uit mijn inleidende introductie:

In de officiële geschiedschrijving zijn alle historici het er zo langzamerhand wel over eens dat Gavrilo Princip niet de veroorzaker was van de Eerste Wereldoorlog. Dat hij contact had met de officieren van de Zwarte Hand is zeer aannemelijk, maar er is nauwelijks een betrouwbare bron die volledig inzicht geeft over de betekenis van dat contact. Ook over de rol van Servië, Oostenrijk, Rusland, Duitsland, de socialisten en de vrijmetselaars valt veel leuks te verzinnen, maar helaas weinig zinnigs te vertellen. Daar komt nog bij dat de meeste Jonge Bosniërs zo ontzettend weinig bronnen hebben nagelaten, dat de meeste historici toch vooral heel veel in het duister moeten tasten mochten ze iets willen onthullen over deze merkwaardige episode. Er zijn een paar foto’s, wat al te kleurrijke memoires van overlevenden die dat, met een glaasje wijn op, en met kennis achteraf, hebben zitten neerpennen in de jaren dertig, veertig of vijftig. Wat overblijft, zijn de politierapporten en gerechtsverslagen.

Toch blijven er boeken uitkomen over de moord op Franz Ferdinand. Vaak worden daarbij de bestaande feiten opnieuw gecomponeerd, met hier en daar een accentverschil – hetzij op de geopolitieke gevolgen, de specifieke ideologie, de herinnering achteraf of, voor liefhebbers van detectives, op het moordcomplot. Boris en ik spraken over dit onderwerp in de zomer van 2013 aan de oever van de Tamiš in Pančevo, en later aan de oever van de Miljačka in Sarajevo, en vroegen ons af wat het nu betekende om zo’n moord te plegen, en vervolgens de rampzalige gevolgen te overzien. Omdat we beiden geen politieke interesse hebben, besloten we dit verhaal te vertellen als een puur menselijke tragedie. Daarom is dit stripverhaal geen aanvulling geworden op de reusachtige Princip-publicatielijst, maar moet het gelezen worden als een intense reis door de psyche van jonge mannen in het vertigo van de eerste jaren van de 20ste eeuw.

Aanschaffen via: Amazon of Besna Kobila.

Life and Death of Osvald (2010-2012)

A collaborative work of multiple artists about one protagonist who’s searching, experiencing, learning and growing older. His name is Osvald, he is accompanied by a pig (behaving like a dog) that is called Carmen. This creature is a journalistic, inquisitive European who is suffering from asthma. In his daily life he is ex-musician and he dreams – sometimes unintentionally and wakes up in different places. The character is not sure about his identity and identification and tries to connect with others – in order to recollect faces, his story, his heritage and culture.

Osvald 3Illustration: Gloria Cabrejas

Example: White Nights (Finland) by Amanda Vähämäki

This project was organized via the The Hague based Platform Spartak.

Comixiade (2010-2012)

plansza4 - cala-01design: Agata Wawryniuk

Comixiade is a loose, international and creative hub of comics writers, illustrators and social activists from the continent and beyond. Comixiaders are fluent in Euro-English and share a DIY-mentality.  We take inspiration out of subjects we find important such as isolation, violence, social issues, the function of memory and life on the streets. We are aware that some of our stories are hard to read in first place. Our stories dig into the subconscious, dwell in the underground, and our drawings bite the eye.

Website: Comixiade.org

This project was organized via the The Hague based Platform Spartak.

Strip it! – The Stranger in Belgrade Sessions – 2009

In september 2009 vond de jeugduitwisseling STRIP IT plaats in de bossen van de berg Avala bij Belgrado (Servië). Op de legendarische heuvel, waar ook een fenomenaal monument voor de naamloze soldaat uit de Eerste Wereldoorlog staat (met “Joegoslavische kariatiden”) kwamen minstens 25 tekenaars samen voor een jam-sessie met pen en inkt. Dit resulteerde in een verzameling stripverhalen en graphic narratives rondom het thema “Stranger in Belgrade”. Deze stranger in belgrade-sessions zijn later gebundeld in een boek dat uitkwam bij Elektrika in Panchevo (Servië).

comic jam strip it belgrado 2009 zograf pancevo

This project was organized via the The Hague based Platform Spartak, in collaboration with Elektrika Pancevo, and partners from the Czech Republic, Bosnia and Hercegovina, Spain and Bulgaria.

Migrating Comics: Perspectives of the European Traveller – 2010

Comic Jam Session in Haarlemmerliede, a fortress.

Migrating Comics IIDesign: Ada Buchholc

This project was organized via the The Hague based Platform Spartak, in collaboration with the Next Page Foundation (Sofia) and partners from the Czech Republic and Poland.