Foto: Annaleen Louwes

Contact – gvhengel[at]gmail.com

Uitgeverij G.A. van Oorschot
Herengracht 613
1017 CE Amsterdam
020 – 623 14 84
www.vanoorschot.nl

 

De Schrijverscentrale
Nieuwe Prinsengracht 89
1018 VR Amsterdam
020 – 623 49 23
Schrijverscentrale

Bio 1: Notendop

Guido van Hengel is historicus en schrijver van literaire non-fictie. Zijn essays, recensies en verhalen verschenen onder meer in NRC, Historisch Nieuwsblad en de Nederlandse Boekengids. Hij heeft meer dan tien jaar ervaring als docent in het hoger onderwijs en geeft tegenwoordig les in essayistiek en verhalende non-fictie aan de Schrijversvakschool.

 

Bio 2: All that David Copperfield Kind of Crap

Guido van Hengel groeide op in de provincie Utrecht en studeerde in Groningen, Jena en Belgrado. Al op jonge leeftijd maakte hij blaadjes en krantjes. Aanvankelijk schreef hij over pratende dieren, op de middelbare school over rockmuziek en tienerleed, en later verschoof zijn aandacht naar Europese cultuurgeschiedenis, Balkanistiek, de Eerste Wereldoorlog en mensdier-relaties. In 2016 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen met een proefschrift over Bosnische studenten in het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Tegenwoordig opereert hij bij voorkeur aan de rafelranden van diverse domeinen, met name de geschiedschrijving en non-fictie, academia en hermetica, de  journalistiek en het beeldverhaal. Tussen 2022 en 2024 werkte hij aan Remix Comix, een pan-Europees project rondom comics, illustratie en onderzoek.

 

Bio 3: Lezen en kijken

In mijn laatste boek Roedel schreef ik over straathonden in Bosnische en Servische steden. Hoewel ik academisch geschoold ben en ook in die traditie gedoceerd heb, gebruik ik tegenwoordig meestal een straathondenmethodologie. Ik volg mijn neus op straat en in het archief, en zoek daar naar verhalen. Als lezer vind ik inspiratie bij schrijvers die niet vies zijn van dromen, mythen en raadselen, zoals Elias Canetti, Svetlana Boym, Olga Tokarczuk, Herta Müller, Andreas Burnier en Bruno Schulz. Ik put ook inspiratie uit de handel en wandel van dieren op de straten van Den Haag. Ik doe staredowns met ratten, reigers en zilvermeeuwen, en luister aandachtig naar halsbandparkieten. Ik hoop het plezier van de collage en de vrije associatie over te brengen op mijn studenten, en op alle mensen met wie ik in contact kom tijdens lezingen.

 

Bio 4: Lijstje

Ik heb gewerkt met en voor de Rijksuniversiteit Groningen, Rasa Music & Dance, Haagse Hogeschool, Utrecht University Summer School, Ambo|Anthos, Clio, Besna Kobila, European Cultural Foundation, Platform Spartak, VPRO, KRO-NCRV, ministeries, Koninklijke Bibliotheek, Post.NL en diverse Europese NGO’s, theaters en culturele fora in Servië, Polen, Slovenië, Tsjechië, Nederland en België. Mijn verhalen, essays en artikelen verschenen o.a. in Tirade, Hollands Maandblad, Maarten!, Historisch Nieuwsblad, Haagse Historie, Accolade, NRC, Groene Amsterdammer, Trouw, FR-NT, De Optimist, Donau/Donaustroom, Nederlandse Boekengids, Erazmo, Preludium, Ablak, Onze Hond, Groniek, Journal of Slavic Military History, Prilozi, Mededelingen van het Frederik van Eeden Genootschap, Comixiade, Geschiedenis Magazine, historici.nl, History of Education & Children’s Literature, Historiek, Politika en Vreme.