Foto: Annaleen Louwes

Contact: gvhengel[at]gmail.com

Uitgeverij G.A. van Oorschot
Herengracht 613
1017 CE Amsterdam
020 – 623 14 84
www.vanoorschot.nl

 

De Schrijverscentrale
Nieuwe Prinsengracht 89
1018 VR Amsterdam
020 – 623 49 23
Schrijverscentrale

Meer:
Twitter

Instagram

Kort:

Guido van Hengel is historicus en schrijver van literaire non-fictie.

 

Lang:

Ging naar school in Utrecht en studeerde geschiedenis aan de Letterenfaculteit in Groningen. Volgde vakken in Slavistiek en Germanistiek. Deed een Nebenfach Südosteuropastudien in Jena en bezocht de filosofische faculteit van Belgrado in Servië. Richtte met vier vrienden Platform Spartak op, een jongerenorganisatie die uitwisselingen organiseerde tussen activisten en kunstenaars uit Oost en Zuidoost-Europa. Spartak gaf ook een tijdschrift uit: Donau, over Zuidoost-Europa (nu online). Deed de communicatie en marketing voor wereldmuziekcentrum RASA in Utrecht. Onderwijl werkzaam als redacteur, tolk, ondertitelaar, gespreksmoderator, radiopresentator en postbode. Coördineerde Comixiade: een netwerk van illustratoren, striptekenaars en scenaristen (actief tot 2012) en (vanaf oktober 2022) Remix Comix, een nieuw netwerk van striptekenaars.
Schreef boeken en was samensteller van de Eerste Wereldoorlogkrant, een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek en Veenmagazines uitgeverij. Tussen 2010 en 2022 werkte hij als docent Europese geschiedenis en politiek bij de Rijksuniversiteit Groningen en de Haagse Hogeschool. Promoveerde in 2016 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Sinds 2020 geeft hij ook les in het schrijven van essays en verhalende non-fictie op de Schrijversvakschool in Amsterdam.

 

Stukken verschenen in/op onder andere Historisch NieuwsbladNederlandse Boekengids, Maarten, Tirade, Hollands Maandblad, NRC, De Groene Amsterdammer, FR-NT, TrouwAccolade, Haagse Historie, De Optimist, Politika, Vreme, Mededelingen van het Frederik van Eeden-genootschap en History of Education & Children’s Literature.

 

Woont en werkt in Den Haag.

 

Roedel: Een alternatieve geschiedenis van Joegoslavië verscheen in maart 2021 bij Uitgeverij Van Oorschot.  Andere titels verschenen bij Ambo|Anthos (Amsterdam), Clio (Belgrado, Servië) en Besna Kobila (Zemun/Servië).