Roedel: Een alternatieve geschiedenis van Joegoslavië

Roedel werd genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs 2021 (Longlist).

 

Het is een experiment hoe je zo over geschiedenis zou kunnen schrijven, en alleen al het feit dat iets geheel nieuws wordt geprobeerd verdient lof. Dan is het ook nog prachtig en trefzeker geschreven, en nodigt het in zijn rijkdom haast meteen uit tot herlezing. -- NRC Handelsblad (*****)

 

‘In de geschiedenis’, schreef Elias Canetti, ‘wordt veel te weinig over dieren gesproken.’

Historicus Guido van Hengel volgt de geursporen en geluiden van het turbulente verleden van Joegoslavië en stuit daar op de Duitse herders van de nazibezetters, de poedels van de dictator Josip Broz Tito, een kudde Italiaanse muilezels en de wolvenmilities tijdens de oorlogen van de jaren negentig.

In de eenentwintigste eeuw zijn het de talloze straathonden die Van Hengel rondleiden in steden als Sarajevo, Tuzla en Belgrado. Langs stoepen, op pleinen en in parken observeert hij – op kniehoogte – hoe de kapitalistische wildernis de samenlevingen van voormalig Joegoslavië heeft ontwricht.

Roedel is een boek over het gedeelde lot van dieren en mensen in Europa. Het is tegelijkertijd een studie op straat, en hoe we ons daar vrij en veilig kunnen voelen – op twee voeten, en op vier.

 

In de Media

 

NRC Handelsblad: “De honden worden op een eiland gedumpt om te sterven” (***** Recensie, 8 april / Boek van de Week).

De Standaard der Letteren: “Honden van de Balkan” (Recensie ****, 24 april).

Nederlands Dagblad: Een geschiedenis aan de hand van piano’s en honden (Recensie, 27 augustus).

Historisch Nieuwsblad: “De honden van Joegoslavië” (Recensie, mei).

Lage LandenDe straathond als metafoor (Recensie, november).

Humberto (NPO Radio 1): Eén van de drie boeken van de maand Maart, uitgekozen door Emma Louise Diest

Literair Nederland: De hond heeft het beste beeld op de wereld (recensie, juli).

En verder in/op: NPO Radio 1 Met het Oog op Morgen (interview), NPO Radio 4 Opium (interview),  Boekenraad/Volkskrant (notering), Tzum (recensie), Jonge Historici (recensie), Donaustroom (recensie), Kunsttijdschrift Vlaanderen (recensie), Opera Nederland (**** recensie), Onze Hond (artikel), Knack (signalement), Parool (signalement), Trends (signalement).

 

 

Tags: