30 Nov De dagen van Gavrilo Princip
‘Een levendig en intrigerend beeld van een intelligente, fanatieke en doortastende enkeling die onder de molensteen van de politieke waanzin van zijn tijd terechtkwam en zich gewillig tot poeder liet vermalen.’ — De Morgen (****)
De moord op aartshertog Franz Ferdinand wordt wel gezien als de aanzet tot de Eerste Wereldoorlog. Op 28 juni 1914 werden hij en zijn vrouw Sophie doodgeschoten, waarna de Europese grootmachten in een catastrofale oorlog belandden. Bekend is dat de moordenaar, scholier Gavrilo Princip, hulp kreeg van schimmige legerofficieren die verenigd waren in de Zwarte Hand, maar daar eindigt het verhaal meestal. De schutter van Sarajevo lijkt zo een voetnoot in de wereldgeschiedenis, maar wat was zijn sociale, culturele en intellectuele achtergrond waardoor hij tot deze terreurdaad kwam? Wat bewoog hem? En wat beoogde hij?
Guido van Hengel volgt de persoonlijke ontwikkeling van Princip: een arme boerenzoon uit de Bosnische bergen die met grote verwachtingen naar de stad trok, daar radicaliseerde en uiteindelijk verstrikt raakte in een voor hem nieuwe wereld. De frustratie van Princip is nu, een eeuw later, nog angstaanjagend actueel.
In de Media
Trouw: ‘De schaduw van Gavrilo Princip’, 22 januari 2014
Dagblad van het Noorden : ‘Een klucht met een inktzwarte afloop’, 1 april 2014
Een Vandaag: ‘Pim Fortuyn & Moord Franz Ferdinand’, 13 augustus 2016 (nog te bekijken op YouTube).
NOS: ‘Princip succesvolste terrorist ooit’, 28 juni 2014
Historisch Nieuwsblad: ‘In een roes van activisme’, 2014/6
En verder: Met het Oog op Morgen Radio 1 (interview), TROS Nieuwsshow (interview), Geschiedenis Magazine (recensie), OVT VPRO Radio (gesprek), Groene Amsterdammer (signalement), Volkskrant (recensie), Historiek (bespreking).
Lees alle blogs en artikelen omtrent de publicatie De dagen van Gavrilo Princip